Farmaseutti & Hyvinvointivalmentajamme Anne bloggaa ajankohtaisista hyvinvointiin ja terveyteen liittyvistä asioista. Tervetuloa lukemaan blogia!

Lokakuu 2023

Luuston hyvinvoinnin tukipilarit

Kalsium ja D-vitamiini

Kalsium ja D-vitamiini yhdessä ovat välttämättömiä lujan luuston rakentumiselle. Kalsium säätelee luuston lisäksi monia keskeisiä elintoimintoja, kuten hermoston, sydämen ja lihasten toimintaa. D-vitamiini puolestaan parantaa kalsiumin imeytymistä. Jos elimistö ei saa riittävästi kalsiumia, luusto alkaa luovuttaa sitä tärkeiden elintoimintojen turvaamiseksi, minkä seurauksena luusto haurastuu ja heikkenee.

Ravitsemus ja liikunta

Syö päivittäin riittävästi ruoka-aineita, joissa on kalsiumia ja D-vitamiinia, pysyy luustosi hyvässä kunnossa. Monenväriset kasvikset, hedelmät ja marjat ovat hyviä ruoka-aineita luustoterveyden kannalta. Kananmuna, palkokasvit, pähkinät ja siemenet ovat hyviä proteiinin lähteitä.

Harrasta luuliikuntaa – kehosi pysyy ketteränä ja voit hyvin

Luustosi on linnasi. Huolla sitä joka päivä. Kun lujitat luustoasi monipuolisella liikunnalla ja ruokavaliolla, kehosi kiittää, voit paremmin ja ennaltaehkäiset luustosi hapertumista

Lapsille ja nuorille

  • Hypi ja pompi, juokse ja pelaa (Luusto lujaksi 2007). Usein ja vauhdikkaasti. 
  • Maila- ja pallopelit, yleisurheilu ja telinevoimistelun alkeet ovat hyviä harjoitteita.
  • Liikunta edesauttaa luuston kehittymistä.

Aikuisille

  • Vauhtia ja voimaa, hyppyjä ja suunnanmuutoksia (Luusto lujaksi 2007).
  • Harrasta maila- ja pallopelejä, step-aerobiciä ja tanssia sekä kuntosaliharjoittelua.
  • Kestävyyskunnon kehittämiseen suositellaan juoksua ja reipasta kävelyä.
  • Aikuisilla luuliikunnan tavoitteena on luiden vahvistaminen ja lihaskunnon kehittäminen.

Ikääntyville

  • Reipasta menoa, tasapainoa ja voimaa elämään (Luusto lujaksi 2007).
  • Kävele, sauvakävele, porraskävele ja käy salilla.
  • Ikääntyville on tärkeää vahvistaa lihaskuntoa ja luustoa sekä huolehtia tasapainoharjoittelusta, joka ehkäisee kaatumisia.
  • Säännöllinen luuliikunta voi ehkäistä myös luukatoa.

Lähde: www.calcichew.fi, www.luustoliitto.fi

Tammikuu 2023

Lihaskunnon merkitys

Haluatko vahvemman sydämen? Japanilaisen tutkimuksen mukaan voimaharjoittelu voi vähentää sairastumisriskiä sydän- ja verisuonitauteihin, moniin syöpiin ja diabetekseen. Lihaskuntotreeni voi pidentää ikää ja auttaa masennukseen. Säännöllinen noin 30-60 minuutin lihaskuntoharjoittelu viikossa vähensi kuolemanriskiä 10-17 prosentilla verrattuna niihin, jotka eivät harjoitelleet.

Sauvakävelyn hyödyt

Sauvakävely kehittää sekä kestävyys- että lihaskuntoa monipuolisesti, koska siinä käytetään koko kehon lihaksistoa. Käsien käyttö aktiivisesti nostaa sykettä ja tehostaa hapen ja energiankulutusta enemmän kuin tavallinen kävely. Iäkkäälle liikkujalle sauvat antavat tukea myös liikehallintaan. Ikääntyneellä saattaa olla tasapaino heikentynyt ja sauvat antavat heille tukea ja turvallisuutta liikkumiseen. Lenkin jälkeen on hyvä rentouttaa hartioita pyöritellen ja käsiä venytellen.

Lihaskunnon tueksi tarjoamme tammikuun Avaintarjouksissa Perskindol active gel 100 ml ja Magnecit 200 tablettia sekä Orionin magnesiumit tarjoushintaan. Tartu tarjouksiin!

Lähde:

Avainapteekkien asiakaslehti: Voimaharjoittelun voima 1/23

UKK-instituutti

 

Kesäkuu 2022

Suojaan auringolta

Auringon UVB-säteily käynnistää iholla D-vitamiinin tuotannon. Kesäaurinkoa saadessa 15 minuuttia päivässä paljaisiin käsivarsiin ja kasvoihin kolmesti viikossa riittää turvaamaan vaaleaihoisen henkilön päivittäisen D-vitamiinin saannin. Auringon kanssa on syytä olla varovainen, koska ihon toistuva palaminen on merkittävä riski ihosyövälle.

Jos olet elämäsi aikana viettänyt paljon aikaa ulkona – veneillyt, golfannut, ollut ulkotöissä – kannattaa kiinnittää huomiota luomiin ja niissä tapahtuviin muutoksiin.

Auringon UVA-säteily vanhentaa ihon ennenaikaisesti ja voi aiheuttaa yliherkkyyttä (punoitusta, kutinaa, aurinkoihottumaa) ja pigmenttimuutoksia. Sekä UVB- että UVA-säteet voivat aiheuttaa vaurioita solutasolla.

Sekä välittömiä että ajan myötä syntyviä vaurioita voi ehkäistä käyttämällä auringonsuojatuotetta, jossa on erittäin korkea suojakerroin (SK 50+) ja jonka UVA-suoja on korkea.

Apteekkimme aurinkotuotevalikoimassa on voiteita, suihkeita, vaahtoa, vesiä, roll on, puikkoja ja huulivoiteita – myös sävytettynä. Turvallisia ja laadukkaita valmisteita on erikseen lapsille ja aikuisille. Tervetuloa valitsemaan juuri sinulle sopiva auringonsuojatuote apteekistamme tai vaihtoehtoisesti verkkoapteekistamme www.apteekkinne.fi.

 

Lokakuu 2021

Tärkeintä on lähteminen – vähintään kerran päivässä!

Siirrymme talviaikaan sunnuntaina 31.10.2021. Hengitysliitto kannustaa hengityssairaita, heidän läheisiään ja hengitysterveydestään kiinnostuneita ihmisiä käyttämään ylimääräisen tunnin liikuntaan ja omasta terveydestä huolehtimiseen. Hengästyttävää ja hikoiluttavaa kestävyysliikuntaa tulisi harrastaa vähintään puolen tunnin ajan muutaman kerran viikossa.

Liikunta muun muassa

  • parantaa rasituksen sietoa
  • vähentää rasitusoireita
  • parantaa fyysistä suorituskykyä ja toimintakykyä
  • vahvistaa hengityslihaksia
  • parantaa keuhkotuuletusta
  • vähentää pahenemisvaiheita ja lyhentää toipumisaikaa
  • tehostaa ylimääräisen liman poistumista hengitysteistä
  • parantaa mielialaa ja elämänlaatua
  • auttaa rentoutumaan ja keräämään voimia arkisiin toimintoihin

Hengityssairas voi aloittaa liikunnan omia voimavarojaan kuunnellen mahdollisimman pian sairauden pahenemisvaiheen jälkeen. Rasitusta on suositeltavaa lisätä asteittain voimavarojen kasvaessa. Liikunta heti pahenemisvaiheen jälkeen on turvallista ja pienentää sairaalahoidon riskiä.

Lähde:Hengitysliitto

 

Syyskuu 2021

Liikunta parantaa muistia

Liikunta nopeuttaa ajattelua ja kehittää tarkkaavaisuutta sekä nuorilla että vanhoilla. Samalla tehostuu aivojen verenkierto sekä hapen ja ravinnon kulku. Liikkuminen edistää aivosolujen toimintaa ja uusiutumista. Etenkin kestävyysurheilu hoitaa aivoja ja laskee samalla verenpainetta. Kestävyysurheilua ovat pitkäkestoiset, hapenottokykyä vaativat ja parantavat lajit (juoksu, kävely, pyöräily, hiihto ja uinti).

Alaraajojen lihasvoima- ja tasapainoharjoittelua kaatumisriskiä vähentämään

Lyhyt askelpituus ja hidas kävelynopeus voivat haastaa pystyssä pysymistä. Lisäksi haasteet esteiden ylittämisessä, heikentynyt keskittymiskyky, hitaat ja heikot lihasliikkeet, lihasjäykkyys, tasapainon säätelyhäiriöt ja vapina ovat riskitekijöitä kaatumisalttiudelle. Erityisesti alaraajojen lihasvoimaa ja tasapainoa parantavalla harjoittelulla voi kaatumista ehkäistä.

Ihmisen aivot hyötyvät, kun liikkuessa alkaa hengästyttää, hikoiluttaa ja pulssin noustessa. Liikunta pitää verisuonistosta huolta päästä varpaisiin saakka!

 

Elokuu 2021

Vipinää kinttuihin

Uusi arki elokuussa innostaa monia liikkumaan eri tavoin. Energian, vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve lisääntyy. Etenkin runsas liikunta yhdistettynä painontarkkailuun altistaa ravintoainepuutoksille. Terveyttä edistävä ruokavalio koostuu riittävästä, laadukkaasta ja monipuolisesta valikoimasta erilaisia ruokia. Lisäravinteet turvaavat vitamiinien ja kivennäisaineiden riittävän saannin, jos ruokavalio on niukka, yksipuolinen ja laadultaan heikko.

Ravintolisiä hyvinvointiin

  • Tarvittaessa päivittäin monivitamiini-kivennäisainevalmiste pakkauksen ohjeen mukaan. Valitse luotettava perustuote apteekin valikoimista.
  • Vastustuskyvyn tueksi – sinkki, C- ja D-vitamiini.
  • Kalsium/Magnesium edistää lihasten normaalia toimintaa.

Aloitettaessa liikunta tauon jälkeen tärkeintä on maltti ja monipuolisuus. Joko olet tutustunut Terveurheilija-sivustolla julkaistuun Peace & Love hoito-ohjeisiin? Tutustu akuutin urheiluvamman ensiapu- (PEACE) ja akuutin vaiheen jälkeiseen hoito-ohjeeseen (LOVE) ja paina ne mieleesi!

Farmaseutti suosittelee

Heinäkuu 2021

Punkkien torjuntaan

Punkki eli puutiainen on yleinen Suomen luonnossa aina eteläisintä Lappia myöten. Tärkein keino suojautua punkin levittämiltä taudeilta on ennaltaehkäistä punkin purema. Liikkuessasi luonnossa estä punkin kiinnittyminen iholle ja tarkista vielä, ettei näin ole käynyt. Tarkastelu on hyvä tehdä ulkoilun jälkeen koko perheelle ja lemmikeille. Sen jälkeen voi huoletta nauttia kesän riemuista.

Punkkitartunnoilta on hyvä suojata ulkoilevia lemmikkejä keväästä syksyyn (niin kauan kuin ulkolämpötila on yli +5 astetta.) Kissoilla punkkien häätöön soveltuu fibroniili. Koirilla voidaan käyttää fibroniilia tai permetriiniä sisältäviä valmisteita. Meiltä löydät yhden ja neljän kuukauden ampulli-pakkaukset. Imidaklopridi-flumetriini-panta sopii sekä kissoille että koirille. Suun kautta annettavat ulkoloislääkkeet myydään vain eläinlääkärin lääkemääräyksellä.

Jos löydät ihoon kiinnittyneen punkin, poista se välittömästi. Voit poistaa sen punkkipinseteillä tai -raudalla. Tartu punkista kiinni tukevasti mahdollisimman läheltä ihoa ja vedä se hitaasti pois tasaisella ylöspäin suuntautuvalla liikkeellä. Pistokohta on hyvä puhdistaa. Jos puutiainen saadaan irrotettua vuorokauden sisällä puremasta, borrelioositartunnan riski on hyvin pieni. Vähäinen punoitus puremakohdassa ensipäivinä ei tarkoita borrelioosia eikä muutakaan sellaista bakteeritulehdusta, jota tarvitsee hoitaa antibiootilla. Yleensä hoitoa ei tarvita lainkaan.

Seuraa puremakohtaa. Jos sen ympärille kehittyy leviävää ihottumaa seuraavien viikkojen aikana tai tulee muita, flunssankaltaisia oireita, on syytä hakeutua lääkäriin.

Farmaseutti suosittelee

 

Toukokuu 2021

Suojaudu auringolta turvallisilla ja laadukkailla tuotteilla

Auringonsuojavoiteilla voit ehkäistä ihon palamista, koska ne hillitsevät ihoa polttavaa UV-säteilyä. UV-A-säteily tunkeutuu ihon syvimpiin kerroksiin ja ruskettaa ihoa sekä voi edistää ihosyövän syntyä ja aiheuttaa ennenaikaista vanhenemista. UV-B-säteily tunkeutuu vain ihon pintaosiin, ihon pintasolukko lisääntyy ja pigmenttihiukkasten määrä ihossa kasvaa. UV-B-säteily polttaa ihoa ja altistaa suurina määrinä ihosyöville. UV-säteilyltä on syytä suojautua, kun UV-indeksi on 3 tai korkeampi.

https://www.ilmatieteenlaitos.fi/uvi-ennuste

Valikoimastamme löydät turvalliset ja tutkitut auringonsuojatuotteet kaiken ikäisille sekä kasvoille että vartalolle. Valitse sopiva voide ihotyypillesi asiantuntijamme johdolla. Muista käyttää suojavoidetta runsaasti ja säännöllisesti. Huomaathan iltaisin pestä voiteet iholta veks!

Vichy, La Roche-Posay, Atopik, Avene, Aco ja Eucerin ovat vahvasti edustettuina aurinkotuotteissamme. Valitse tästä: vauvan, lasten herkälle iholle ja aurinkoihottuman auringonsuojatuotteet. Valikoimasta löydät myös After Sun-tuotteet sekä itseruskettavat tuotteet. Tutustu ja tilaa tuotteet helposti ja luotettavasti verkkoapteekistamme.

 

 

Helmikuu 2021

ULKONA LIIKKUMISEEN LIITTYVÄ IHONHOITO

Talvella ulkoillessasi suojaa iho paksulla kosteusvoiteella (Avene Cold cream tai Eucerin Aquaphor). Levitä voide kasvoillesi vähintään puoli tuntia ennen ulkoilua. Käytä lisäksi auringonsuojavoidetta kasvoillasi, sillä auringon UV-säteilyä heijastuu lumihangilta. Perusvoidevalikoiman lisäksi apteekissa on tuotteita kuivalle, atooppiselle, couperoottiselle ja herkälle iholle sekä luonnonkosmetiikkaa.

Lämpötilanvaihtelu korostuu myös saunoessa. Kasvoille on hyvä laittaa kosteuttava naamio tai kosteusvoide. Suosittelen lämpimästi Guinot Masque Essentiel Nutri confort ravitsevaa naamiota kasvoille löylyjen ajaksi! Suihkussa on hyvä muistaa, että iho pitää eniten haaleasta vedestä. Kuuma vesi kuivattaa ja ärsyttää ihoa. Ihonhoitoa voi edistää käyttämällä hapanta tai neutraalia pesunestettä, jonka pH-arvo on mahdollisimman lähellä ihon omaa pH:ta eli noin 5,5.

Pidä huolta myös käsistäsi ja huulistasi! Talvella niitä pitää rasvata useasti. Huulet kannattaa pakkasella suojata hoitavalla huulivoiteella. Huulten suojaaminen UV-säteiltä on myös tärkeää, sillä ne palavat herkästi. Voiteen imeytymistä voi tehostaa käyttämällä öisin ohuita puuvillakäsineitä. Apteekin valikoimasta löydät parhaat käsivoiteet ja suojakäsineet.

Talven kuivattamaa ihoa voi hoitaa myös apteekkimme kauneushoitolassa. Kosmetologimme Katri ja Jessica valitsevat sinun ihollesi sopivat hoidot ja tuotteet päästä varpaisiin. Tervetuloa hemmoteltavaksi Ihoterapiakeskus Orkideaan Linnainmaan apteekissa! Varaa tästä hemmotteluaikasi.

Marraskuu 2021

LÄÄKEKAAPIN PÄIVITYS TALVIAIKAAN

Milloin viimeksi päivitit lääkekaapin sisällön? Ota hetki aikaa ja tarkista asia!

Vanhentuneet tai käyttämättä jääneet valmisteet pitää palauttaa apteekkiin hävitettäväksi.
Mitä lääkekaapista pitää löytyä? Kipu- ja flunssalääkkeet sekä nenäsumute on hyvä olla flunssan varalta. Kuumemittari on tarpeen kuumeisen potilaan seurannassa. Äkillisen vatsataudin hoidoksi sopii elektrolyyttivalmiste, jolla voidaan huolehtia nestetasapainosta.

Sinkkiasetaattia suositellaan kuuriluonteisesti heti flunssan ensioireissa, koska imeskeltävä sinkkiasetaatti muodostaa viruksilta ja bakteereilta suojaavan kalvon suun limakalvolle. Tabletteja tulisi imeskellä 2 tunnin välein ja niin, että tabletti liukenee hitaasti suussa noin 20 minuutin ajan.

Hyvä käsihygienia on tehokas keino vähentää infektioita. Kun käsienpesu ei ole mahdollista, käytä käsidesiä!

Perinteisiin vatsavaivoihin kuten närästykseen, ummetukseen ja ripuliin on hyvä olla kotivara. Myrkytystapauksissa on otettava aina yhteyttä Myrkytystietokeskukseen (puh. 0800 147 111) tai lääkäriin. Joka kodin lääkekaapista tulisi löytyä lääkehiili, jotta hätätapauksessa saadaan hiilen anto aloitettua heti.

Varaa kotiin tärkeimmät haavanhoitotarvikkeet. Lääkekaappiin kuuluu ainakin haavan puhdistusainetta, laastaria ja muita hengittäviä sidostarpeita.

Talven ajaksi on hyvä huolehtia vitamiinilisät. C- ja D-vitamiinit edistävät immuunijärjestelmän normaalia toimintaa ja vahvistavat vastustuskykyä. Suomessa D-vitamiinia ei saada tarpeeksi auringosta pitkän ja pimeän talven aikana. On myös havaittu, että korkeampi D-vitamiinin taso vähentää covid-19-taudin vakavia muotoja. Suomessa D-vitamiinisuositus on lapsille ja aikuisille 10 mikrogrammaa ja yli 75-vuotiaille 20 mikrogrammaa päivässä.

Tervetuloa palveltavaksi Linnainmaan apteekkiin lääkekaapin päivityksen merkeissä!




Kesäkuu 2021

JALAT KUNTOON KESÄKSI KOTIKONSTEIN! 

Tehokas jalkojen hoito onnistuu kotona ilman hoitolassa käyntiä. Kerrankin on aikaa hemmotella itseään omassa kodissa! Jalkahoidoista ja naamioista onkin tullut uusi yhteinen hemmotteluhetki minun ja tyttärieni kesken. Samalla voimme vaihtaa päivän kuulumiset ja rentoutua yhdessä.

Harrastan lentopalloa sisätiloissa talviaikaan ja rantalentopalloa hiekalla kesäisin. Kun siirryimme paljain jaloin biitsi-kentälle pelaamaan, havahduin jalkojen hoidon jääneen vähemmälle. Oli ryhdyttävä sanoista tekoihin!

Mitä tarvitsen virkistävään ja jalkoja pehmittävään jalkakylpyyn? Pari ruokalusikallista jalkakylpysuolaa ja vadillisen lämmintä vettä. Karbamidia sisältävä jalkakylpysuola pehmentää tehokkaasti kovettumia ja sitoo kosteutta ihoon palauttaen siten ihon luonnollisen pehmeyden ja elastisuuden. Kerran viikossa kylvetän jalkojani ja joka ilta rasvaan jalkani tyttärieni kanssa.

Jalkoja kylvetän noin 15 minuuttia, jonka jälkeen kuivaan jalat huolellisesti varvasvälejä myöden. Kylvyn jälkeen on helpompi leikata pehmentyneet varpaankynnet. Leikkaan varpaankynnet suoraan, sillä kynsien reunojen pyöristäminen voi johtaa kynnen sisäänkasvun myötä kynsivallintulehdukseen. Harrastan myös juoksua ja olen todennut, että kynnet kannattaa leikata mahdollisimman lyhyiksi. Siten ne eivät osu lenkkitossun kärkeen ja vaurioidu.

Apteekistamme löytyy kattava valikoima jalkojen hyvinvointituotteita sekä monia kauniita ja kestäviä sävyjä kynsien suojaamiseen. Kynsien lakkaus suojaa ja vahvistaa herkkiä sekä hauraita kynsiä.

Jalkoja kannattaa hoitaa samoin kuin kehoakin. Kun teen jalkahoidon säännöllisesti, voin säästyä monelta harmilta, halkeilevilta kantapäiltä ja kivuliailta kovettumilta. Kauniiden jalkojen kanssa on ilo mennä pelaamaan biitsiä hiekalle!

Jos haluat erityisesti hemmotella itseäsi, voit varata ajan hoitolaamme Ihoterapiakeskus Orkideaan Katri-kosmetologillemme. Hän osaa tehdä perusteellisen jalkahoidon diabeetikollekin.




Kesäkuu 2020

KESÄN LÄÄKEKAAPIN SISÄLTÖ KUNTOON

Kevätsiivouksen yhteydessä on aika päivittää kodin ja mökin lääkekaapin sisältö.  Toimita vanhentuneet ja tarpeettomat lääkkeet apteekkiin asianmukaisesti hävitettäviksi!

Suomen kesään kuuluvat puuhastelu ja liikkuminen ulkosalla sekä kesäherkuista nauttiminen vaihtelevassa säässä. Hyönteisten pistoihin, auringon polttamiin ja kesäflunssaan sekä tapaturmien hoitoon on hyvä varautua ennakolta.

Haavanhoitotuotteiksi on hyvä varata puhdistusainetta, haavansulkuteippiä, laastareita, haavataitoksia, sideharsoa ja kiinnitysteippiä. Rakonestopuikko ennaltaehkäisee ja rakkolaastarit hoitavat jalkojasi.

Hyönteisten pistoihin ja auringon polttamien hoidoksi sopii mieto kortisonivoide. Kortisonitabletteja voidaan tarvita ampiaisenpiston tai muun hyönteisen piston aiheuttamissa voimakkaissa allergisissa reaktioissa sekä kyynpureman ensiapuun. Kyynpureman jälkeen on aina hakeuduttava lääkäriin!

Kesällä syöminen voi olla erilaista ja epäsäännöllistä, joten maitohappobakteerit, närästys- ja ummetuslääke on hyvä olla lääkekaapissa.

Tarjoamme apua lääkekaapin sisällön yksilöllistä suunnittelua varten. Lääkekaapin sisältöön voivat vaikuttaa perheen koko ja ikärakenne sekä terveydentila, elämäntavat ja harrastukset. Yhdellä apteekkikäynnillä kesäapteekki kuntoon! Tule apteekkiin, niin tarkistetaan asia yhdessä laatimamme muistilistan avulla.

Muistilista täydentäessäsi kodin tai kesämökin lääkekaappia

Haavanhoitoon:

  • desinfioiva puhdistusliuos
  • antibakteerinen voide
  • sideharsoa ja sidetaitoksia, teippiä kiinnitykseen
  • haavansulkuteipit
  • silikoniverkkoa tai rasvataitoksia (ihorikkoumat, palovammat)
  • erikokoisia laastareita

Vatsavaivoihin:

  • ripulilääke
  • valmiste neste/suolatasapainon säätelyyn
  • ummetuslääke
  • närästyslääke
  • maitohappobakteerivalmiste
  • ruuansulatusentsyymivalmiste

Allergiaan:

  • antihistamiinitabletit
  • kortisoninenäsuihke
  • silmätipat
  • hydrokortisonivoide
  • kortisonitabletit (ampiaisen pistot)
  • hyttyskarkote

Särkyyn ja flunssaan:

  • kuumemittari
  • kipu/kuumelääke, aikuisille ja lapsille omat valmisteet
  • nenätipat/-sumute tukkoisuuteen
  • kurkkutabletit

Muuta tarpeellista:

  • auringonsuojatuotteet
  • punkkipihdit
  • matkapahoinvointitabletit
  • rakkolaastarit (rakonestopuikko)
  • sakset ja pinsetit

Lemmikille:

  • ulko- ja sisäloislääkkeet
  • haavanhoitotuotteet ja -tarvikkeet
  • ripulilääkkeet
  • maitohappobakteerit
  • korvapuhdiste (uinnin yhteydessä)
  • hyttyskarkotteet


Toukokuu 2020

AJANTASAINEN LÄÄKITYSLISTA

Lääkityslista on päivitetty listaus kaikista käyttämistäsi lääkevalmisteista: lääkärin määräämistä reseptilääkkeistä sekä itsehoitolääkkeistä, ravintolisistä ja rokotteista. Listaan merkitään lääkkeen nimi, vahvuus, annos ja käyttötarkoitus. Lääkityslistasta voidaan nähdä lääkehoidon kokonaisuus ja huomata mahdolliset ongelmat kuten yhteensopimattomuudet, päällekkäisyydet ja haittavaikutukset. Myös vakavat lääkeaine-allergiat on hyvä kirjata listaan.

Akuutissa hoitotilanteessa terveydenhuollon ammattilainen tarvitsee tiedot käyttämistäsi lääkkeistä. Lääkityslista turvaa Sinulle sopivan hoidon, sillä ajantasaista tietoa käytössä olevista lääkkeistä ei aina löydy tietojärjestelmistä. Potilastietojärjestelmiin ei tallennu käytettävissä olevat itsehoitolääkkeet tai ravintolisät, vaikka niillä saattaa olla yhteisvaikutuksia reseptilääkkeiden kanssa. Sähköisiä reseptejä voi myös olla lääkkeistä, joita ei enää ole käytössä. Lisäksi esimerkiksi tieto sairaalajaksolla tehdyistä lääkitysmuutoksista ei aina siirry sähköisesti terveyskeskuksen hoitavan lääkärin tietojärjestelmään. Näin voidaan varmistaa uusien lääkitysten yhteis- tai haittavaikutukset.

Lääkityslista voi olla...

* käsin kirjoitettu paperille.
* tietokoneella laadittu ja tulostettu, esimerkiksi www.laakekortti.fi -verkkopalvelussa.
* älypuhelimen Lääkkeeni- sovellukseen kirjattuna.

Lääkityslistan muuttuessa lääkäri tai farmasian ammattilainen voi tarkistaa käytössä olevien itsehoitolääkkeiden, ravintolisien ja muiden valmisteiden soveltuvuuden kokonaislääkitykseen.

Pidä ja päivitä muutosten myötä vain yhtä ajantasaista lääkityslistaa ja merkitse siihen päivämäärä. Kuljeta sitä aina mukanasi. Lääkityslista auttaa tilanteissa, joissa itse ei pysty kertomaan lääkityksestään tai tulee tarve tarkastaa käytössä oleva lääkitys.

Tarvittaessa autamme sinua lääkityslistan päivittämisessä apteekkikäynnin yhteydessä.

Huolehdi myös läheisesi lääkityslista ajan tasalle!

- Anne


Maaliskuu 2020

VINKKEJÄ HYVÄÄN UNEEN

Riittävällä ja laadukkaalla unella on merkittäviä terveysvaikutuksia. Unen vaikutus palautumisessa on suuri. Kolme hyvän unen perusedellytystä ovat säännöllinen unirytmi, rauhoittuminen ja riittävä unipaine. Unipaine tarkoittaa sitä, että nukkuaksemme hyvin meidän pitää ensin olla riittävän kauan hereillä. Vapaapäivien jäljiltä voikin olla vaikeaa nukahtaa, jos unipainetta ei ole kertynyt tarpeeksi.

Nämä vinkit voivat auttaa nukkumaan paremmin:

1. Säännöllinen herääminen turvaa unensaantia iltaisin. Tarvittaessa voit joustaa tunnin verran. Sama unirytmi kannattaa säilyttää viikonloppuisin. Sisäinen kellosi pysyy rytmissä joka päivä.

2. Säännöllinen nukkumaanmenoaika tukee vuorokausirytmiä. Kellonaikaa tärkeämpi on kuulostella, milloin sinulla on unelias ja levollinen olo.

3. Kevyt, hiilihydraattipitoinen iltapala kuten leipää ja hedelmiä ennen nukkumaanmenoa. Vältä kuitenkin paljon sokeria tai kofeiinia sisältäviä ruokia ja juomia, sillä ne virkistävät mieltä.

4. Toimi aktiivisesti päiväsaikaan ja rauhoita iltasi 1-2 tuntia ennen nukkumaanmenoa.

5. Jos et saa unta, nouse ylös sängystä. Vältä puhelimen selailua, sillä se karistaa unet tehokkaasti.

6. Unta houkutteleva makuuhuone on rauhallinen, viileä ja pimennetty.

7. Hyväksy, että et aina nuku hyvin. Elämän ei tarvitse olla täydellistä, ei myöskään nukkumisen. Jos unettomuutesi pitkittyy, koet vireystasosi laskevan merkittävästi ja työtehosi laskevan, hakeudu asiantuntijan puheille.

Kesäaikaan siirrytään maaliskuun viimeisenä viikonloppuna. Viisareita siirretään tuolloin kello kolmelta tunnilla eteenpäin – kesää kohti. Voit ennakoida tätä aikaistamalla nukkumaanmenoa pienin muutoksin jo aiemmalla viikolla ennen kellojen siirtämistä. Näin siirtymä ei tunnu yhtä suurelta.

- Anne


Helmikuu 2020

HEHKUA IHOLLESI!

Kuiva sisäilma, kylmä pakkasilma sekä nopeat lämpötilanvaihtelut haastavat ihon hyvinvoinnin. Iho voi kuivua, hilseillä ja kutista. Kasvojen ja käsien ohut iho kaipaa hellävaraista hoitoa, jotta ihon suojamuuri vahvistuu.

Vartalon puhdistustuotteeksi sopivat erityisesti öljypitoiset ja saippuattomat pesunesteet sekä kasvoille puhdistusemulsiot ja -öljyt. Pelkkä vesipesu vain kuivattaa ihoa. Täyteläiset voiteet ja öljyt ravitsevat ihoa ja hoitonaamiot ja kasvoseerumit täydentävät ihonhoitorutiineja. Pakkasaika haastaa etenkin couperosa- ja epäpuhtaisuuksiin taipuvaiset ihotyypit. Ohut couperosa-iho kaipaa vahvistusta lämpötilan vaihdellessa. Pintakuiva seka- tai rasvainen iho janoaa kosteuttavia voiteita, jotta ihohuokoset eivät tukkeutuisi kuivuudesta johtuen ja aiheuttaisi näppyjä ja tulehduksia. Apteekissamme on laaja ja laadukas valikoima tuotteita monenlaisiin iho-ongelmiin.

Ruokavaliolla on oma merkityksensä ihon hoidossa. Runsas maidonjuonti ja runsaasti nopeita hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio voivat pahentaa iho-ongelmia. Suosittelen vihersmoothieta päivittäisiin rutiineihin. Smoothien voi koostaa esimerkiksi marjoista, salaateista, pinaatista, avokadosta, kaura-, soija- tai mantelimaidosta.

Maitohappobakteerivalmiste on myös hyvä lisä päivittäiseen arkeen suoliston hyvinvoinnin kannalta. Suolistosta kumpuaa yleinen hyvinvointimme. Myös stressi, hormonaaliset syyt, perinnölliset tekijät, jotkin lääkeaineet ja tupakointi voivat vaikuttaa ihon vointiin.

Apteekkiimme avattiin tammikuussa Ihoterapiakeskus Orkidea. Hoito-ohjeiden ja tuotteiden ohessa tarjoamme kokonaisvaltaisia kauneuden- ja ihonhoidon palveluja. Voit tutustua hoitolan palveluihin täällä.

Tervetuloa palveltavaksi!

- Anne


Helmikuu 2020

ROHKEASTI MUKAAN PYÖRITTÄMÄÄN HULAVANNETTA

Säännöllinen hulavanteen pyörittäminen vahvistaa keskivartalon lihaksia, kaventaa vyötäröä ja laskee kolesteroliarvoja.

Innostus hulaamiseen käynnistyi professori Hannele Yki-Järvisen tekemän viime kesän tutkimuksen myötä. Rasvamaksatutkimuksen työryhmä halusi selvittää, voiko 1,5 kg hulavanteen pyörityksestä olla hyötyä keskivartalon ja vyötärön lihomisen ehkäisyssä. Tutkimuksessa runsaat 50 ylipainoista naista jaettiin kahteen ryhmään. Toinen ryhmä pyöritti hulavannetta 13 minuuttia päivässä ja toinen ryhmä käveli noin 10 000 askelta päivässä. Tutkimuksen puolivälissä jaetut ryhmät vaihtoivat liikuntalajia päikseen. Hulavannetta pyörittäneillä vyötärönympärys kaventui merkittävästi kävelyyn verrattuna. Koeryhmän keskivartalon lihas- ja rasvapitoisuutta mitattiin. Vyötärön ympärys pieneni keskimäärin kolme senttiä ja lihasmassa kasvoi. Myös LDL-kolesterolin määrä laski. Itse aloitin 1,5 kg hulavanteen pyörittämisen joulukuulla. Suosittelen tätä harrastusta muodokkaille naisille ja miehille. Tässä on oiva vaihtoehto kävelylenkille painonhallinnan tueksi.      

Pyöritystä aloittaessa asetu hartioiden levyiseen haara-asentoon. Vanne asetetaan vaakatasoon ja pyöräytetään napakasti vauhtiin. Nopea pyöräytys ja pieni liike auttaa pitämään vanteen hallittavissa. Hyvä ryhti, ylävartalo rentona ja keskivartalo tiukasti hallittuna kuuluvat asiaan. Muista, että harjoitus tekee mestarin!

Hulaamisen riemua!

- Anne


Tammikuu 2020

TUPAKOINNIN SEKÄ NUUSKAAMISEN LOPETTAMINEN KANNATTAA AINA! 

Tupakointi vähenee. Tupakoinnin lopettaminen on paras tapa kohentaa terveyttä, sillä se vaikuttaa koko kehoon. Lopettaminen on päätös, jota kenenkään ei tarvitse katua! Nuuskan käytön arvioidaan olevan suositumpaa kuin aikana, jolloin sitä sai Suomessa laillisesti. Nuuskaamisen aiheuttamat suun limakalvovauriot paranevat sen jälkeen, kun nuuskaamisen lopettaa.

Miksi tupakoimattomuus kannattaa?

• Riski sairastua moniin sairauksiin vähenee, sairauksien hoito helpottuu ja taudeista paraneminen nopeutuu.
• Yleinen suorituskyky kohenee ja vastustuskyky paranee.
• Astman oireet ja pahenemisvaiheet vähenevät ja keuhkot toimivat paremmin. Keuhkoahtaumataudin eteneminen hidastuu merkittävästi ja sairauden oireet vähenevät, samoin sairaalahoidon tarve.
• Sydän iloitsee, sillä verenpaine ja sydämen syke laskevat, kun verisuonien supistustila helpottaa. Samalla rytmihäiriöiden vaara pienenee.
• Hyvän HDL-kolesterolin määrä nousee sekä verisuonten tukkeutumisvaara pienenee.
• Lääkkeiden teho paranee.
• Liikunta on miellyttävämpää, kun elimistö toimii tehokkaammin ja kunto nousee.

Myönteiset muutokset kehossa

• 20 minuutin kuluttua verenpaine laskee.
• 8 tunnin kuluttua sydämen syke tasoittuu.
• Veren happipitoisuus palaa normaaliksi ja kehosi saa paremmin happea käyttöönsä.
• 24 tunnin kuluttua elimistössä olevan nikotiinin määrä ja häkäpitoisuus laskevat puoleen.
• 48 tunnin kuluessa keuhkot alkavat puhdistua limasta ja muista tupakoinnin aiheuttamista jätteistä.
• 72 tunnin päästä nikotiini on poistunut elimistöstä- haju- ja makuaisti ovat parantuneet huomattavasti.
• 3-9 kk:n kuluttua keuhkojen toiminta paranee merkittävästi.
• Kohentaa unen laatua ja lisää määrää sekä voi vähentää tai lopettaa kuorsaamisen.

Ohimenevät vieroitusoireet

Vieroitusoireiden kesto ja määrä vaihtelevat. Ne kestävät arviolta 3-4 viikkoa ja menevät varmasti ohi. Oireet ovat voimakkaimmillaan ensimmäisen viikon aikana ja laantuvat vähitellen. Suhtaudu vieroitusoireisiin myönteisesti, sillä ne viestivät elimistösi puhdistumisesta. Lopettamisen hyödyt kestävät koko elämän ajan. Yleisimpiä vieroitusoireita ovat ärtyisyys, kärsimättömyys, levottomuus, keskittymis- ja univaikeudet, päänsärky, makean himo ja ruokahalun lisääntyminen. Kahvinjuonti voi pahentaa vieroitusoireita, koska kofeiini poistuu elimistöstä hitaammin tupakoinnin lopettamisen jälkeen.

Nikotiinikorvaushoidon hyödyt

Korvaushoidolla pyritään pikkuhiljaa vähentämään nikotiinin määrää elimistössä, niin että vieroitusoireet olisivat hallittavissa samalla kun riippuvuus hellittäisi. Apteekin valikoimasta löytyy monenlaisia tuotteita: laastareita, imeskelytabletteja, purukumeja, suusuihkeita, annospusseja ja inhalaattoreita. Korvaushoitotuotteiden valinnassa autamme yksilöllisen tarpeen mukaisesti. Hoidossa on tärkeää käyttää riittävän suurta annosta riittävän kauan (3-6 kk). Nikotiinikorvaushoitoa voi hyödyntää myös nuuskaamisen lopettamisen yhteydessä. Nuuskassa nikotiinia on moninkertainen määrä enemmän kuin savukkeessa. Lisäksi nuuska sisältää erilaisia terveydelle haitallisia ja syöpävaarallisia aineita sekä raskasmetalleja. Nikotiinikorvaushoitovalmiste on parempi vaihtoehto kuin nuuska.

Kerro läheisillesi suunnitelmistasi ja pyydä heitä tukijoukoksi. Puoliso tai kumppani voi olla apunasi kodin valmistelussa, kun siivoat kodista pois kaiken tupakointiin liittyvän. Lapset ovat erinomaisia ja innokkaita henkisiä tukijoita. He ovat myös muistutus siitä, miksi lopettaa tupakointi. Ystävät voivat tuoda elämääsi uusia ajatuksia ja antaa samalla henkistä tukea. Uusi harrastus voi tuoda toisenlaista ajanvietettä arkeesi. Entiset tupakoitsijat (nykyään savuttomat henkilöt) voivat antaa hyviä neuvoja oman kokemuksensa myötä. He tietävät tupakoinnin lopettamisen haasteet ja auttavat ylläpitämään motivaatiota. Käytä hyödyksesi myös meidän apteekkilaisten tietotaito ja tuki!

Tee suunnitelma ja päätös tupakoinnin lopettamisesta – hanki oma tukiverkosto – pysy tavoitteessasi.

Savuttomana uuteen vuoteen!

- Anne


Joulukuu 2019

VINKIT JOULUNA RENTOUTUMISEEN

Yhteiset ateriat vahvistavat ihmisten välisiä suhteita ja luovat yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Anna vieraiden auttaa askareissasi. Samalla työmääräsi pienenee ja vieraasikin saavat hyvän mielen.

Jouluna on mahdollisuus viettää aikaa ihmisten kanssa kasvokkain. Jätä sosiaalisen median kanavien seuraaminen minimiin. Silmäsi saavat levätä ja stressitasokin laskee. Varaa aikaa vain ja ainoastaan itsellesi joulunpyhinä. Nauti kupillinen lämmintä juomaa hyvän kirjan kera tai nauti olostasi sinulle sopivalla tavalla. Muista nukkua riittävästi. Nauti virkistävästä ulkoilmasta ja ulkoile päivittäin puolisen tuntia.

- Anne


Marraskuu 2019

ARVOSTA UNTASI

Virkistävä uni on terveytemme ja laadukkaan elämän perusta. Laadukas ja määrällisesti riittävä uni vaikuttaa koko kehon toimintaan. Kun arvostaa untaan, arvostaa myös kehoaan.

Pitkään jatkunut unenpuute aiheuttaa muun muassa insuliiniresistenssiä, jolloin verensokeri kohoaa. Kun yöunet häiriintyvät, ihminen tekee ruokavalinnoissaan huonompia päätöksiä. Tämä voi johtaa painonnousuun ja altistaa siten erilaisille sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksille.

Vinkit parempaan uneen:

1. Kevyt liikunta ja raitis ilma muutamaa tuntia ennen nukkumaanmenoa auttavat elimistöä rauhoittumaan unille.
2. Noudata säännöllisyyttä nukkumaanmenossa sekä heräämisessä.
3. Huolehdi siitä, että sänky on sopivan mukava ja joustava.
4. Sopivan viileä lämpötila ja hiljaisuus makuuhuoneessa edistävät nukkumista.
5. Vältä piristäviä juomia iltapäivällä tai illalla.
6. Rajoita ruutuaikaa ennen nukkumaanmenoa.
7. Kevyt hiilihydraattipitoinen iltapala ennen yöpuulle menoa voi olla avuksi.
8. Unijaksoa voi varhentaa melatoniinivalmisteen avulla.


Näistä vinkeistä huolimatta – kohtele itseäsi lempeästi ja armollisesti. Kerro tuntemuksistasi ja kokemuksistasi muille ihmisille – jaettu taakka on puolet kevyempi kantaa. Läsnäolo ja aito kohtaaminen voivat vahvistaa läheisemme yöunta.

Pidetään huolta läheisistämme!

- Anne


Lokakuu 2019

LUJITA LUUSTOASI

Miksi?

Luut muodostavat ihmisen tukirangan ja mahdollistavat liikkumisen yhdessä lihasten kanssa. Luusto toimii myös elimistön mineraalivarastona ja suojaa sisäelimiä.
Suoliston imeytymishäiriöt, tulehdukselliset reumasairaudet, diabetes tai munuaissairaudet sekä pitkäkestoinen kortisonilääkitys lisäävät osteoporoosin riskiä.

Miten?

Luustoterveyttä vahvistavat riittävä proteiinin, kalsiumin ja D-vitaminiin saanti. Monipuolinen ravinto ja  liikunta, kaatumisen ehkäisy, tupakoimattomuus ja kohtuullisuus alkoholin käytössä ovat myös luustoterveyden kulmakiviä.

Millaista ravintoa?

Ravinnosta on saatava päivittäin riittävästi kalsiumia. Luustoa rakentamassa ovat maitotuotteiden lisäksi muun muassa kala, täysjyväviljat, kasvikset, hedelmät ja marjat. Kalsiumia saa myös kaura-, soija- riisi- ja pähkinäpohjaisista juomista sekä mehuista ja kivennäisvesistä, joihin on lisätty kalsiumia. Hyviä proteiinin lähteitä ovat kana, kala, liha ja kananmuna. Kasvikunnan tuotteista ovat palkokasvit, soija, tofu, pähkinät ja siemenet.

Millaista liikuntaa?

Lapsuudessa ja nuoruudessa luustoa vahvistava liikunta kasvattaa luun massaa, ylläpitää luun vahvuutta aikuisiässä ja hidastaa luun menetystä ikääntyvillä. Luustoa vahvistaa isku- ja tärähdystyyppinen liikunta - erityisesti hypyt ja liikkeet, joissa liike pysäytetään nopeasti ja kiihdytetään uudelleen. Aikuisten tehokkaita luuliikuntamuotoja ovat maila- ja pallopelit, step-aerobic, tanssi ja kuntosaliharjoittelu. Ikääntyvien luuston kuntoa voidaan ylläpitää kuntosaliharjoittelulla, tanssilla, voimistelulla, sauva- ja porraskävelyllä. Omaksi lajikseni olen löytänyt kuntosalitreenit ja lentopalloilun positiivisessa ilmapiirissä.

Turvaa kalsiumin ja D-vitamiinin saanti

Kalsiumin tarve vaihtelee iän ja elämäntilanteen mukaan, koska luut uudistuvat jatkuvasti tarvitaan kalsiumia päivittäin. Suomessa kalsiumia suositellaan 6–11 kk ikäisille 540 mg/vrk, 1–5-vuotiaille 600 mg/vrk, 6–9-vuotiaille 700 mg/vrk, 10–17-vuotiaille 900 mg/vrk ja aikuisväestölle 800 mg/vrk. Naisilla kalsiumia kuluu raskauden aikana sikiön tarpeisiin ja imetyksen aikana maidon muodostukseen. Tällöin saantisuositus on 900 mg/vrk. Pitkään jatkunut puutteellinen kalsiumin saanti heikentää luun mineraalitiheyttä.

D-vitamiinia tarvitaan kalsiumin imeytymiseen. Terveen aikuisen D-vitamiinin nykyinen vuorokausisuositus on 10 mikrogrammaa. Tutkimuksissa on todettu, että osteoporoosin vaara väheni ikääntyneillä, kun D-vitamiinin päiväannos on ollut noin 20-25 mikrogrammaa. Raskauden ja imetyksen aikainen D-vitamiinin saantisuositus on 10 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Tule poikkeamaan apteekilla! Kartoitamme avuliaasti juuri Sinulle sopivan kalkki- ja D-vitamiinivalmisteen.

- Anne


Elokuu 2019

FASKIAHUOLTOA

Liikunnan säännöllinen harrastaminen on yksi tehokkaimmista keinoista edistää terveyttä ja ylläpitää toimintakykyä. Liikkumisella voidaan myös ehkäistä tai hoitaa oireita tai sairauksia. Kehonhuoltoon on varattava oma aikansa, jotta elimistön toimintakyky säilyy. Treenatessa keho rasittuu ja palautuessa kehittyy. 

Lihashuoltoon kuuluu venyttelyn lisäksi mm. liikkuvuusharjoittelua sekä huolellisia alku- ja loppuverryttelyjä. Sopivat liikuntavarusteet ja riittävä levon sekä ravinnon saanti ovat myös tärkeitä. Jos kehoasi kiristää tai kolottaa, syy voi löytyä kehon faskiasta. Se on kolmiulotteinen hämähäkinseittimäinen sidekudosverkosto, joka yhdistää kehon kudokset toisiinsa. Faskioiden tiukentuessa lihasten toiminta voi heikentyä, lihas kipeytyä ja nivelen toiminta rajoittua. Hyväkuntoinen faskiaverkko ehkäisee vammoilta. Huonokuntoinen faskia voi aiheuttaa monia vaivoja; esimerkiksi lihaskireydet, päänsärky, migreeni, olkapääkipu voivat johtua huonosti toimivasta sidekudosverkosta.

Kehon lihaksia ja faskiaa voidaan huoltaa krapalla, pallolla tai putkimaisella rullalla. Krapa on pieni apuväline, jolla voi hoitaa esim. niskan ja kyynärvarsien lihaskireyksiä. Se soveltuu kaikkien lihaskalvojen availuun. Hierontapallolla voi hieroa ja venyttää jalkapohjan, rinnan ja selän lihaksia. Treenien jälkeen putkirullailu edistää palautumista ja parantaa verenkiertoa. Lihakset voi käydä rullalla läpi päivittäin.

Itse olen ottanut käyttöön krapan – helposti matkassa mukana kulkeva jumitusten hoitoon. Venyttelytuokiot tyttäreni kanssa auttavat pitämään lihakset vetreämpinä. Rullaaminen treenin jälkeen nopeuttaa palautumista.

Säännöllisellä lihaskalvojen käsittelyllä ja avaamisella parannetaan lihasten ja nivelten toimintaa. Tervetuloa tutustumaan apteekin lihashuoltovälineiden valikoimaan ja hyödyntämään tietotaitomme!

- Anne



 

VASTUUVAPAUSLAUKSEKE

Blogin tekijä ei ole vastuussa blogin tietojen ajankohtaisuudesta, oikeellisuudesta, puutteettomuudesta eikä laadusta. Näin ollen ilmoitamme, ettemme ole vastuussa korvausvaatimuksista, jotka liittyvät blogin tietojen, esimerkiksi puutteellisten tai epätarkkojen tietojen, käytöstä aiheutuviin vahinkoihin tai tappioihin. Sisältö toimitetaan ”sitoumuksetta ja sellaisenaan”, eikä tekijä anna WWW-sivuille tai niiden sisällölle minkäänlaista valitusoikeutta tai takuuta.

Tekijä voi laajentaa tai muuttaa sivujen osia tai koko julkaisua kaikki tarjoukset ja tiedot mukaan luettuina, tai tekijä voi poistaa ne osittain tai kokonaan ilman erillistä ilmoitusta.

Tekijä ei ole vastuussa sivuillaan olevista linkeistä tai viittauksista. Mikäli tässä tarkoitettujen tietojen käytön vuoksi aiheutuu vahinkoja, ainoastaan kyseisten sivujen tekijä voidaan saattaa vastuuseen asiasta eikä linkin sivuille tehnyttä henkilöä. Tekijä ei ole myöskään vastuussa käyttäjien hänen sivuillaan oleville ilmoitustauluille, vieraskirjoihin, kommenttipalstoille tai postituslistoihin jättämistä posteista tai viesteistä. Linkki tekijän ulkopuoliseen WWW-sivustoon ei myöskään merkitse sitä, että tekijä hyväksyisi tai ottaisi itselleen minkäänlaista vastuuta tuon sivusto sisällöstä tai käytöstä.

Tekijän tarkoituksena ei ole ollut käyttää julkaisussaan mitään tekijänoikeudella suojattua aineistoa tai, mikäli tämä ei ole mahdollista, tekijän tarkoituksena on ilmoittaa kyseisen kohteen tekijänoikeustiedot. Mikäli sivustolta löytyy kohteita, joita ei ole merkitty tekijänoikeudella suojatuiksi, tekijä ei ole voinut selvittää kohteen tekijänoikeutta. Tällaisen tahattoman tekijänoikeusrikkomuksen yhteydessä tekijä poistaa kohteen julkaisusta tai ainakin ilmoittaa asianmukaiset tekijänoikeustiedot sen jälkeen, kun ne on sille ilmoitettu.